Eteisen pöydän maalaaminen ja koristelu

31.01.2024

Pitkään olin suunnitellut tekeväni jotain uutta ilmettä eteisen valkoiselle pöydälle.  Olin sen jo kertaalleen maalannut valkoisella maalilla, koska pinta oli likainen ja kulunut.

Jonkin verran olen seurannut erilaisia tilejä, joissa kunnostetaan ja "meikataan" huonekaluja erilaisia tekniikoita hyödyntäen. Ja nyt halusin päästä kokeilemaan niitä itse.

Pöydän värit oli helppo päättää, kun katsoin mitkä ovat eteisen hallitsevat värit. Seinävalaisimissa on harmaata ja sinistä ja samat sävyt löytyvät myös matosta. Muuten lattia on puinen ja seinät valkoiset.

Joten pöydän pohjaväriksi valitsin vaaleanharmaan sävyn Paris Grey. Lisäksi koristeluun käytin riisipaperia ja kulta/kupari väristä vahaa sekä tummempaa ja väritöntä vahaa.

Ensin puhdistin pöydän liasta ja pölystä. Tämän jälkeen maalasin pöydän kalkkimaalilla. Kalkkimaalin valitsin tähän, koska se on helppo levittää ja antaa kauniin mattapinnan. Lisäksi maali on myrkytön ja siten myös ekologisempi.

Maalauksessa voi käyttää ihan tavallista maalipensseliä (tiheä harja) tai vahapensseliä.

Vahapensselillä voi saada jopa tasaisemman lopputuloksen pinnasta. Kannattaa panostaa hyvään siveltimeen, sillä pääse helpommalla ja säästää aikaa.

paris grey - harmaa sävy
paris grey - harmaa sävy
vahasivellin
vahasivellin
vaha - kulta
vaha - kulta


Riippuen hiukan maalista, mutta joskus yksi kerros maalia voi riittää. Sillä lopuksi pinta käsitellään, joko vahalla tai lakalla, joka suojaa itse maalipintaa. Jos käytät vahaa niin sitä voi aina tarvittaessa, pinnan kuluessa, lisätä pintaan antamaan lisäsuojaa.

Kun olin maalannut pöydän ja antanut pinnan kuivua, niin seuraavaksi oli riisipaperin kiinnityksen vuoro. Paperin kiinnitykseen on ihan omaa lakkaliimaa, mutta myös erikeeper tai puuliima yleisesti käy. Levitin tasaisesti ja melko ripeästi liiman, jotta se ei ehtisi kuivua liikaa ennen paperin kiinnittämistä.

Olin merkinnyt pöytää kohdat mihin paperi laitetaan, sillä se ei riittänyt koko pinnalle. Lähdin reunasta pikkuhiljaa painamaan paperia pintaan ja yritin huolehtia siitä, ettei paperi rypisty. Pääosin sain paperin nätisti paikalleen, mutta pientä harjoittelua tuo vielä vaatii.

Kun riisipaperi oli saanut kuivua kunnolla, niin seuraavaksi koristelin pöydän yksityiskohtia kulta- ja kuparivahalla. Tämän jälkeen käsittelin pinnat paikoitellen tummalla vahalla, sillä halusin pinnasta patinoituneen näköisen. Värittömällä vahalla voi aina haalistaa, jos tummaa vahaa tulee johonkin kohtaan liikaa. Tummalla vahalla käsittelin myös riisipaperin reunoja ja lopuksi käsittelin vielä koko pöydän värittömällä vahalla.

Lopputulokseen olin erittäin tyytyväinen. Seuraavia projekteja on jo suunnitteilla ja tarkoitus olisi kokeilla kultafoliota, jolla saa näyttävämmän ja kirkkaamman kultauksen pintaan.


terveisin Niina

Kalkkimaali huonekaluvaha huonekalulakka patinoitunut riisipaperi vahapensseli vahasivellin huonekalujen tuunaus korjaus maalaus