Huonekalujen kankaat ja huolto

03.10.2023

Huonekalut kuluvat arkisessa käytössä ja joskus ne tarvitsevat pientä huoltoa. Jos huonekalun kangas on vielä hyvässä kunnossa, niin sen verhoilua ei tarvitse uusia tai käyttää verhoomon palveluita.

Kankaille löytyy  erilaisia puhdistusaineita, joten on hyvä tietää huonekalun kankaan materiaalista jotain ennen käsittelyä. 

Useimmiten kankaat on tehty erilaisista sekoitekankaista ja niiden käsittelykin on tällöin helpompaa. Jotkut teknisemmät kankaat on suunniteltu kestämään paremmin kulutusta ja likaa. Kankaisiin tehdään mahdollisuuksien mukaan likaa hylkivä käsittely ja erilaisia materiaaleja testataan paljon enemmän niiden kestävyyden varmistamiseksi.

Näin voidaan varmistaa, että kyseinen kangas sopii hyvin kovempaan kulutukseen. Verhoilukankaiden tiedoissa kerrotaan usein hankauksenkeston ( martindale ) lukema esimerkiksi 20 000. Erittäin hyvä hankauksenkesto on jo 40 000, mutta jos haetaan kangasta julkisiin tiloihin lukemat saattaavat lähteä jo 100 000. Etenkin julkisissa tiloissa tulee ottaa huomioon myös kankaan paloturvallisuus luokitus ( Flame retardant ) . Mutta samalla tällä on varmasti  merkitystä myös oman kodin tiloissa. Käy tutustumassa lisää aiheesta: https://lauritzon.fi/fi/tuotteet/oppaat/tekninen-tieto

Hankauksenkeston lisäksi kankaan tiedoista voi löytyä maininta nukkaantumisen kestosta ( pilling ). Toiset kankaat nukkaantuvat helpommin kuin toiset. Jos tuoli tai sohva on kovassa kulutuksessa, niin tätäkin lukemaa kannattaa pitää silmällä. 

Toinen ominaisuus joka kerrotaan on valonkesto. Etenkin julkisissa tiloissa, joissa on isot ikkunat ja aurinko pääsee paistamaan suoraan sisään, tällä on merkitystä. Toinen missä valonkesto on tärkeä on esimerkiksi veneenverhoilut. Veneessä usein kalusteet ja verhoilu altistuvat auringolle vielä helpommin. 

Lisäksi kankaalta vaaditaan jo parempaa kosteuden kestoa. Etenkin merivesi kuluttaa helpommin kangasta. Veneenverhoiluun käytetään usein tekonahkaisia kankaita, jolloin ne kestävät vielä paremmin vettä.  

Jos kuitenkin haluaa veneen sisätiloihin mukavat pehmeät kankaat, niin onneksi nykyään on paljon valinnan varaa näissäkin. Veneeseen suositellaan yleensä tekokuituista kangasta, luonnonmukaiset kankaat kuten puuvilla ja pellava homehtuvat helpommin. Kannattaa siis tutustua kankaan materiaaliin ennen puhdistusta, jos vain mahdollista.

Muussa tapauksessa kangasta voi varovasti kokeilla puhdistaa kostealla pyyhkeellä ilman puhdistusaineita. Kokeile ensin puhdistaa piiloon jäävää kohtaa ja kun puhdistuskohta on kuivunut,  voi nähdä jäikö siitä jälkeä.

Ota yhteyttä verhoomoon, jos sinulla on kysyttävää kankaista ja jos haluaisit verhoiluttaa huonekalusi.

Syysterveisin 

Niina