Lasivitriinin modernimpi ilme

02.12.2021

Ostin edullisesti puisen vitriinin, jossa on ikkunaruudulliset ovet. Puu oli omaan makuun hiukan liian kellastunut ja halusin saada kaapille modernimman ilmeen. Ja koska kaappi on puinen, niin mielestäni sen oma kaunis pinta sai näkyä ja siksi päätin maalata kaapin kuultavaksi enkä peittää sen omaa persoonallista ilmettä.

Ikkunaosat teippasin ensin maalarinteipillä ja pyyhin kaapin pölystä ja liasta.

Maalin valinta

Käytän nykyään etenkin puisissa huonekaluissa vain kalkkimaalia. Kalkkimaali kun on myrkytön ja maalauksen jälkeen hajukaan ei ole niin pistävä mitä toisissa maaleissa.  Lisäksi maali on helppo levittää ja antaa paljon anteeksi. Jos vaikka pintaan tulee jälki, niin tämä on helppo kevyesti hioa pois ja vain lisätä maalia. Etenkin silloin kun kuultomaalataan. 

Päätin tämän kaapin maalata kuultavan vaaleaksi ja näin puun kaunis elävä pinta sai jäädä näkyviin. Maalauksen jälkeen pinnan voi käsitellä kalkkimaalille sopivalla vahalla ja näin voidaan varmistaa, että maalipinta kestää paremmin kulutusta. Tähän kaappiin en kuitenkaan laittanut vahaa, sillä maali saa kulua ja tarvittaessa siihen on helppo uudelleen maalata tai vaan lisätä maalia, sitä tarvitseviin kohtiin.

Maalaaminen

Väriksi valitsin "off white" -sävyn, joka ei ole puhdas valkoinen vaan antaa värille enemmän vintagemaisen säväyksen. Maalia ei tarvitse ottaa sutiin kovinkaan paljon ja maali voi levittyä epätasaisestikin. Maalasin aina pienen osan kerrallaan ja tämän jälkeen pyyhin maalatun alueen kostealla rätillä. Niin, että maalia jää pinnalle ja niin että kuultava pinta on "tasaisen" kuultava joka kohdasta. 

Mikäli maalia lähti enemmän kuin halusin,  niin oli helppo lisätä maalia ja taas pyyhkiä ylimääräiset pois. Pehmeä puuvilla on mielestäni paras työstämään kalkkimaalia. Käytän rätteinä vanhoja t-paitoja tai muita vanhoja tekstiilejä.

Kalkkimaali on siitäkin aivan ihana työstettävä sillä se kuivuu nopeasti. Kuultomaalaus vielä tavallista nopeammin. Maali ei myöskään sotke niin paljon kuin muut maalit ja jos sitä tippuu lattialle, niin se on helppo poistaa siitä kostealla rätillä. 

Tässä kaappi valmiina.

Työ tekijäänsä kiittää

Lopuksi ovet ja hyllyt paikoilleen ja kaappi on valmis. Loppuen lopuksi pienellä vaivalla saa itselleen uuttakin kauniimman lopputuloksen. Tähän hommaan pystyy mielestäni kuka tahansa. Vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja viitseliäisyyttä. Mutta jos on yhtä innostunut sisustaja ja tykkää tehdä käsillä, niin tämä on aika palkitsevaa. Aikaa tähän ei mene kuin 2-3 tuntia....riippuu vähän siitä, minkä verran näitä on tehnyt. 

Mikäli sinulla on joku huonekalu, jonka haluaisit maalata, mutta et siihen itse pysty. Niin laita viestiä info@ompeluhuone.fi ja kysy tarjousta huonekalusi kunnostukseen tai maalaukseen.

Terveisin Niina

Verhoomo Villakölhin ompeluhuone